Kanon dag och en trött Sofia


Jag för ungefär ett år sedan i Göteborg. Lite små härlig bild på något sätt, jag ser liksom upptagen ut haha.

Idag blev något utav en typisk sommardag. Ida och jag hann först med en god lunch på la baugette innan vi begav oss till gustavsvik. Där blev det massor utav stek, bad, glassätande och allt annat som hör till. En hel del snackandes om allt och ingenting. Du är bra du tjejen. Har även lyckats bränna upp mig lite. Men det är bara att stå ut, det hör ju till haha.

Nu är jag iallafall helt slut. Det känns som solen tog alla mina krafter och min energimätare snart står på noll. Med det sagt tänker jag gå och lägga mig och kolla på en film. Om jag orkar kanske jag svarar på lite kommentarer från Ellens laptop iallafall. Nej, vi hörs imorgon!

Sommar :D


Jag är ledsen alla håkan hatare, men den här låten är så sommrig ;)

Godmorgon på er. Idag blir det faktiskt inget jobb utan jag ska träffa Ida. Först kör vi en lunch på stan innan det bär iväg till gustavsvik. Ett bad för er som inte vet vad det är. Guld!! Vi hörs ikväll istället, nu ska jag ut och njuta utav sommaren. Vilket jag hoppas ni också gör :D

Har ni något önskemål på inlägg till ikväll är det bara att kommentera.

Sofia Huss


Här har ni en ganska så gammal bild på Sofia Huss.

Vilken gillar ni bäst, svattvit eller färg? :D

Det här inlägget skulle ha kommit upp förut men jag ställde in det på fel dag hehe.

Livet på en pinne


Ni får en bild på en sommrig frukost.

Jag slutade jobbet vid tre tiden och for sedan iväg till ett kalkbrott med Ellen och hennes kompis. Vattnet var precis lagom varmt och solen låg fortfarande på. Det vill säga inget att klaga på. Nu ska jag ut och njuta av det sista utav kvällssolen. Jag hör av mig lite senare istället :)

Work, Work, Work




Foto: Pappa

En bild från i söndags (tror jag) på mig och Ellen. Idag ska jag iväg och jobba. Kommer därför inte hinna uppdatera så bra. Men om jag hinner ställa ett eller två tidsinställda inlägg så gör jag det. Vilket jag också borde hinna :)

En svartvit bild med detaljer i färg

Här kommer en liten guide om ni vill kunna göra en svart vit bild med en detalj i färg. Inte alls svårt faktiskt :)

1. Börja med att göra bilden svartvit. Det finns massor utav olika sätt men jag föredrar övertoningskarta (Se bild 1) och sedan välja svart och vit som färger. Se bild 2.


2. Nästa steg är att måla fram detaljen i bilden. Börja med att kolla så lagermasken är markerad. Det är den vita rutan. Se bild 3. När du sedan ska måla med penseln är det viktigt att kolla så färgen står på svart svartSe bild 4. När man målar svart i en lagermask döljer man effekten, medans vit släpper igenom.  Opaciteten på penseln ska stå på 100%. Sedan är det bara att måla där du inte vill ha svart vit :)


Här har ni en före och efterbild.

28 Juni


En sommrig bild från förra året.

Började dagen med att spänna rällsen. Aj är ordet... sedan gick jag och Elin på stan i några timmar innan det blev en lunch med fotograferna jag ska sommarjobba åt. Yes ni hörde rätt, sommarjobba. Eftermiddagen fortatte sedan i deras studio och jag fixade i ordning med en scanner jag ska använda för att scanna in bilder.

Nu ska jag köra en omgång kort med Ellen aka syster i solen. Jag hör av mig senare :)

Jag måste bara slänga in ett grattis till min underbara vän Ida. Hon fyller 16 år idag. Ha en grymt bra dag det förjänar du verkligen. :)

Bloggar jag läser



Här har ni några utav de bloggar jag dagligen läser. För att komma till något utav bloggarna är det bara att klicka på respektive bild :)

Zumbamiss och härligt sällskap


Här har ni en liten repris på Elin. Den tjejen är alltid lika fin!

Eftermiddagen blev inte riktigt som jag hade tänkt men den blev allt bra i alla fall. Jag och Elin skulle som sagt på zumba. Innan hade vi haft våra aningar om att det inte var idag men vi bestämde oss för att åka dit och kolla för säkerhetsskull. När vi sedan. Trodde vi i alla fall. Vi gick istället och tog en glass och en mysig promenad. När vi sedan ska gå tillbaka ser vi att det faktiskt är zumba, men på ett annat ställe. Suck haha. Det var allt en mycket trevlig eftermiddag men lite småsurt att vi missa det där haha. Det får bli nästa måndag istället.

Jag hade tänkt att lägga mig ganska så tidigt ikväll i alla fall.
Jag måste vara uppe med tuppen, tandläkartid vid 9. Känns ju lite sådär men jaja. Resten av dagen fortsätter i lite andra planer men det får ni höra om imorgon. Är lite osäker på uppdateringen så jag förtidställer några inlägg utifall att! :)

Ni är bäst, har massor med kommenterar att svara på vilket gör mig väldigt glad :D

Klaas - Our Own Way


Här har ni en lite småskön låt haha. Jag kommer hem ikväll någon gång så vi hörs med mer uppdatering då. Nu ska jag käka och sen far jag hem till Elin. Livet på en pinne, som man brukar säga.

Jag svarar på resten utav komentarerna ikväll. hihi.

Zumba och powerwalk


Några bilder från häromdagen.

Planerna för dagen är ganska planerade. I eftermiddag ska jag hem till Elin och sen ska vi på zuuumbaa. Haha, kan ju bli en vacker syn med tanke på att jag aldrig har provat det. Men det blir ju en kul grej iallafall. Nu blir det en promenix med systra min. Har inte kunnat träna på flera veckor pågrund av en förkylning. Så nu måste jag röra på mig haha! Ett annat plus är att moderjord lyssnade på mig igår och har gett oss sol och värme! :D


Jag måste bara slänga in ett "NI ÄR BÄST" jag hade 97 unika besökare igår. Wiihooo!! Besöksrekord. Fortsätt i samma stil va!


Hiss och diss


Hiss
Jag skulle faktiskt börja med att hissa jordgubbar. Det bäret (eller är det bär haha?) är bland det godaste jag vet och man kan inte få mer sommarfeeling än om man äter jordgubbar. Godast äts det med grädde, mjölk och socker, tätt följt utav glass och grädde. Mums är ordet.



En annan hiss är att jag fyller 15 om exakt en dag och en månad. Wihoo. Snart har jag alltså levt hela 15 år på denna jord. Tiden går fort när man har roligt! :)

En annan hiss är att jag har besöksrekord jippi. Ni är bäst vettni! En sålänge ligger rekordet på 68 unika men det stiger fortfarande för fullt. Keep it up va! :D

Diss
Nu till de lite mer tråkiga. En utav dissarna måste gå till moder jord. Varför kan du inte ge oss i Svergie lite sunshinee. Praktiskt taget hela sommarlovet har bestått utav moln och regn. Jag har stått ut och inte klagat allt för mycket men nej nu behöver jag faktiskt sol.

Den andra dissen får gå till Spotify. Jag börjar bli riktigt trött på att jag alltid lyssnar bort alla timmar. På båda mina två konton! Snälla byt tillbaks hur det var förut innan jag måste skaffa ett tredje...






In Four


Ellen Hjort


Igår kväll åkte jag iväg med min familj och faster till ett mysigt ställe här i Örebro och bara gick runt lite. Jag passade på och knäppa lite bilder och här är några utav de bilder jag tog på Ellen. Den tjejen har varit i Rhodos vilket ni kanske kan ana med tanke på färgen. Nej jag är inte avis, inte alls...

Att framträda ögon

Här kommer ett lite skönhetsretusch tips. Jag tänkte visa hur man får de där livfulla ögonen som nästan ploppar ur bilden. Mycket utav ögonen påverkas faktiskt utav ögonvitorna. När man fångar ett par ögon på bild ser de ofta mycket gråare och tråkigare ut än va de gjorde från början. Jag tänkte visa hur man fixar till de problemet.


1. Börja med att duplicera lagret. Det vill säga skapa en kopia utav bilden. Se bild 1. Det kommer upp en ruta, klicka bara okej. Var noga med att markeringen ligger på kopian (det översta lagret). Se bild 2.

2. Nästa steg är att leta på skugga verktyget. För att hitta det snabbt tryck O. Se till så att det är skuggverktyget som är markerat. Se bild 3. Kolla också så att området står på mellantioner och exponering 50%. Se bild 4.

Något som kan vara bra att hålla lite koll på är att penseln är mjuk. Min brukar stå på 0% i hårdhet, men det där är en smaksak.

3. Välj en lagom stor pensel och måla på ögonvitorna, som jag har gjort i exemplet ovan. Jag valde att ta i lite så ni ska se tydligt. Det är bara att måla fram den effekt ni vill ha. Vill ni ha mer är det bara att dra flera gånger.

4. Om ni som jag tycker effekten blev lite för mycket är det bara att sänka opaciteten på lagret. Hur mycket man behöver sänka beror helt på bilden, smak os.v. så prova er fram helt enkelt.


Här har ni en före och efter bild. Det här var kanske inte det bästa exemplet men det syns ju att ögat likosm ploppar ut lite mer.

Headers genom tiderna


Ovan ser ni lite headers jag har haft genom tiderna. Kvalitén har ju förbättrats om man säger så. Jag har haft många fler men de hittar jag inte och är förmodligen raderade.

Ni kanske reagerar på att det är sofiaarnamnet.blogg.se på en del men det är headers till min gamla blogg. En utav alla bloggar jag har haft. t.ex. jaghetersofia.tk. Om man tänker efter så har jag bloggat i flera år. Bara på flera olika bloggar och tagit massor utav pauser haha :)

Glad Midsommar!


På andra bilden är Elsa till vänster.

Godmorgon, eller jag kanske ska säga glad midsommar! Dagen kommer bland annat tillbringas med Elsa och hennes familj + massa andra människor. Först tror jag att jag och Elsa ska till Ölmbrotorp, ett typ midsommarfirande mitt på dagen. Sen fortsätter kvällen hos Elsa med massor utav folk. Känns som en bra midsommar. Håll tummarna på att det inte kommer regna bara...

Hur uppdateringen blir är jag lite osäker på men jag hoppas verkligen inte att ni har tid att sitta vid datorn. Ni ska ju njuta utav sommarn.

Jack Sparrow - The Lonly Island


Ganska skön låt endå haha!

Befinner mig förmodligen hos i nuläget.

Mitt favorit fotomotiv


Det jag föredrar att fotografera mest är porträtt bilder. Det krävs så mycket mer än att bara ta en bild. Man måste tänka på inställningar, bakrunder, olika typer utav vinklar, se till att reflexskärmen reflekterar bra och min sagt locka fram det bästa hos modellen. Det är kombinationen utav allt det där som gör att jag gillar att fotografera porträttbilder mest.

Varje gång jag ska fotografera någon går jag liksom in med inställningen att försöka fånga den bästa bild jag kan. Och då man verkligen lyckas ta en sån där kanon bild, då vill jag bara ta fler.

Ledsen att säga det men nu ska jag hem till Elin, det vart inte en sån där riktigt bloggig dag som jag hade tänkt mig. Men deppa inte för det...

Iförmiddags när jag skulle upptadera kom jag verkligen inte på någonting alls att skriva om det var helt tomt på idéer. Därför satte jag mig framför tvn med ett anteckningsblock i knät och lyckades klura ut en hel del blivande inlägg.

Dagen idag


Dagen spenderades som sagt med Stephanie. Vi tog en sån där mysdag och spelade bara massa utav wii och hade twilight maraton. Okej, vi hade tänkt att ha twilight maraton men hann bara med första filmen haha! :)

Nu ska jag lägga mig och kolla på The Hills, jag fick låna serien utav Steph. Jag har inte så mycket för mig imorgon (vad jag vet nu iallafall) så jag tänkte lägga lite tid på bloggen och få upp lite vettiga inlägg här på bloggen. Kom gärna med egna önskemål!

Min bästavän

Okej, nu ska jag berätta lite om min bästavän som jag faktiskt har ändrat till bästavänner. Jag har inte bara en vän jag ser som mina bästa utan jag har verkligen otroligt många fina vänner som jag ser som väldigt nära. Men jag tänkte iallafall berätta om de jag verkligen skulle kunna säga är mina bästavänner.


En utav de närmaste vänner jag har är Elin Pettersson. Hon är en sån här vän som verkligen vet allt om mig. Det finns inte en sak jag inte skulle kunna berätta för henne. Ni vet en sånhär kompis man ringer först när det har hänt något, för man vet att hon kommer ställa upp för en vad som än händer. En sån vän är Elin.

Jag har känt henne sen i början av 7an och då sa det liksom klick. Det känns som vi kännt varandra hela livet och jag har verkligen ingen aning om hur jag klarade mig utan henne innan.


Någon som jag i princip ser som min syster är Ida Seger. Jag tror jag kännt henne i typ 2-3 år men det känns som betydligt längre. Den här tjejen kan jag verkligen vara mig själv med helt ut och vi har alltid väldigt roligt. Precis som med Elin kan jag säga allt till henne och jag vet att hon tar mig för den jag är.

Ida betyder något otroligt mycket för mig och även om vi inte skulle träffas på väldigt länge så vet jag alltid vart jag har henne. Med den här tjejen har jag också hunnit med två sälenresor och en helg i Göteborg. Vilket betyder en masssa härliga minnen!

De två tjejerna är väll kanske de jag ser som mina bästa. Men förutom de har jag verkligen helt underbara människor omkring mig.

Stephanie Stranberg
är ett bra exempel på en vän jag nyss verkligen "klickat" med. En otroligt härlig, posetiv tjej man verkligen kan lita på och jag har en känsla av att vi bara kommer bli bättre och bättre vänner.

Någon som jag skulle kalla min barndomsbästis är Elsa Englund. Under hela min "barndom" har Elsa varit min bästavän och på något sätt bidrigat till vem jag är idag. Nästan som syskon. Det här är också en tjej jag verkligen kan vara mig själv med. Vi är inte riktigt lika tajta längre men jag vet att hon alltid kommer finnas där och jag för henne. Vi har också helt otroligt många galna, knasiga och härliga minnenn med varandra.

Nu är det ju så att det här inlägget vorre väldigt långt om jag skulle skriva om alla bra vänner i mitt liv. Men känn
er verkligen inte bortglömda.

Ni som är bra vänner med mig vet det! Så kort och gott, jag älskar er alla. Utan er vet jag inte vad jag skulle göra!♥




Mot Stephanie (Igen)


En gammal sommarbild.
Om en timma far jag iväg till Stephanie igen. Du är bra du tjejen! Vad vi gör vet jag inte, det återstår och se.

Bloggningen blir inte så bra idag heller men förmodligen kommer jag hem lite tidigare så jag hinner uppdatera iallfall. Jag har fått en liten påmminelse om att jag ska fortdätta lägga upp mina "om mig" inlägg vilket jag helt hade glömmt bort. Vi hörs ikväll, njut av sommaren nu!

Hos Steph

Just nu befinner jag mig brevid Steph tittandes på the made of honor. Vi har haft en mysig eftermiddag på stan och jag har både hunnit dragit i mig en jordgubbsmilkshake och hittat en tröja.

Bloggningen blir nog inte så bra ikväll heller, jag blir kvar här hos Stephanie ett tag. Ni får ha en bra kväll så hörs vi imorgon :D

Söta Stephanie


Här får ni en bild på söta Steph, jag vet att ni sett den förut men en repris på en sån här sötis kan inte skada.

Idag mår jag mycket bättre, jag har bara lite ont i halsen och rethosta. Därför ska jag iväg och träffa Stephanie i eftermiddag. Det blir en fika på stan och så. Kanoners kort och gott! :D

Det ni inte får se...

Mellan alla de här otroligt söta och fina bilder jag tar (de ni får se) så brukar det bli en del sånna här fina miner också haha. Jag hoppas inte jag blir jagad utav någon för jag la upp de här nu ;)



För ett år sedan


Det här var för ungefär ett år sedan. Ser ni mitt hår, ge mig min längd tillbaka! Dags att spara ut igen. Eller ja sagt och gjort, det har jag gjort enda sedan jag klippte mig sist, jag har bara använt plattången en gång på en månad. Fortsätter jag såhär borde det allt växa ut! :)

Lägg också märke till bild kvalitén, den har allt förbättrats! :D

Shopping och jobbiga förkylningar


Det vita linnet uppe i högra hörnet hittade jag på Lager 157 för 150kr. Den oranga tröjan (Märket Vila) brevid kommer också från Lager 157, kostade bara 15 kr. Halsduken i mitten hitta jag för 50kr på Rutm.fl. De blåa conversen hitta jag också på Lager och kostade 400. Skorna brevid hitta jag på eurosko för 250:-. + En svart kavaj som jag glömde bort att knäppa en bild på.

Tack till mammii som betalde allt också!

Här kommer shoppingen från igår. Om du inte är intresserad av kläder är det bara att ignorera bilderna. Mår förresten sämre idag. Jag har allt gått och dragit på mig en förkylning. Vilket känns värdelöst!! Egentligen skulle jag ha spenderat min dag med Andrea men nej nej det ville inte kroppen min. Istället har jag kollat på två filmer och ska snart påbörja min tredje.

Ni kan ju ha lite förståelse för att bloggningen är på topp idag. I will try, men vi får se.



Trött tjej

Nu tar jag kväll och spenderar resten utav kvällen framför en film. Är lite små trött pågrand av halsen och så, så vi laddar upp inför en ny dag med bättre bloggning imorgon! Godkväll på er :)


19 Juni


Här får ni en pajas bild från syster min. Hej bildbrist haha.

Dagen har mestadels bestått utav en massa shopping. Kom hem med en hel del faktiskt. Om jag orkar så tar jag kort på det och lägger upp det här. Men bara om jag orkar haha.

Kvällen igår med min vän Elsa var förresten toppen. Jag hann med att glänsa på luftpistol och verkligen vara riktigt dålig. Fråga mig inte hur det gick till. Förutom det hann vi med att äta grillat och gråta tillsammans åt my sisters keeper (den enda film jag någonsin har gråtit till).

Finns inte så mycket mer att säga, jag har ont i halsen och håller tummarna att det inte blir värre. Jag orkar inte förkylningar...

Marieberg

Drar iväg till marieberg med mamma nu. Vi hörs i eftermiddag!

Can I Shoot You With My Canon?


Den här kudden är mitt eget lilla mästerverk. Det är resultatet utav vad jag gjorde på alla syslöjds lektioner i höstas haha. Just nu befinner sig den fina (eller?) kudden i en fotölj i vårat vardagsrum haha. Den är ju ganska klockren endå.

En fråga jag har börjat ställa mig själv är, var går gränsen mellan att vara kameranörd till och rent ut sagt vara besatt utav kameror? Haha, jag måste ligga någonstans på gränsen haha :D

Just nu befinner jag mig nog i Elsas soffa tittandes på my sisters keeper (igen). Ha en trevlig kväll på er!

Mot Elsa


Här kommer en liten utstickare från hur mina bilder brukar vara. På något konstigt vis gillar jag den faktiskt!

Snart förflyttar jag mig hem till Elsa. Vi får se vad vi hittar på. Vi hörs senare jag slänger kanske upp ett tidsinställt inlägg så ni har nått att läsa här iallafall.

Chill eller nått


Med senaste nummret utav Digital Foto tänker jag sätta mig i solen och läsa. Bara koppla av liksom :)

Ni får gärna komma med tips och önskemål på t.ex. olika inlägg. Mina idéer börjar snart ta slut haha. My siters keeper var förresten över förväntan. Helt otorligt bra! Men  samtidigt väldigt sorglig. Ni hittar länken till trailen här.

U2 - One

Eftersom U2 har spelats konstant den senaste veckan tycker jag det passar utmärkt att lägga ut en låt utav dom.
Höj volymen och njut!

Nu ska jag slå mig ner framför tvn och kolla på my sisters keeper, har hört att den ska vara väldigt bra. Jag toppar det med lite glass också. Mys är odet!

Världens finaste flicka!


Nu åker jag till flickan på bilden. Typ världens finaste tjej eller nått.

Stockholm bilder


Canon 50D + Canon 50mm 1.8

Godförmiddag på er! Jag vaknade vid halv 11 tiden. Efter en blick ut i fönstret kände jag för att somna om igen. Det spöregnade. Härligt väder det är här i Örebro måste jag säga.

Om några timmar far jag över till Elin. Blir väll antagligen mys hemme hos henne, man känner ju inte riktigt för att vara ute i det här vädret...

Kamera ring


När jag och pappa skulle leta efter något ställe att äta på så råka jag i princip springa in i Coccos riktiga affär. Det var på sitt sätt ganska komiskt eftersom jag länge velat se affären. Det fanns verkligen hur fina smycken som helst. Ut kom jag iallfall med denna ring. Nu kan jag alltid bära med mig en kamera, en i mini format haha. Ni hittar länken till ringen här.

Fotoshoot med Iphone

Här får ni lite utav en favorit i repris. Den la jag upp på bloggen för länge sen men jag tyckte jag kunde lägga upp den igen.

Här visar det åter att kameran faktiskt inte har så stor betydelse som man faktiskt kan tro! :)


Kom förresten hem från Stockholm för en stund sen. Jag följde med pappa och kollade på en bil som också fick hänga med hem också haha. Vi hann med en god lunch och lite traskande runt södermalm och sådär. Kameran var också med så jag knäppte lite bilder. Ni kanske får se dom senare :)

Porträtt tips - Komponera


Alla kan lära sig ta bra bilder. De där skolkortsbilderna, när en modell ler, ljuset är korret men bilden är egentligen bara allmänt vanlig. En liknande bild har säkert tagits en miljon gånger om inte fler. Sånna bilder är bra de också, men inte alltid och inte hur många som helst.

Att ta kreativa bilder:
När man lärt sig ta sånna där bilder är nästa steg att börja ta kreativa bilder. Att prova nya vinklar, att ta en bild uppfrån, en bild nerifrån, låta modellen kolla ut ut kameran, ner, upp ja vad som helst. Här sätter verkligen bara fantasin gränserna. Många gånger kanske det bara ser konstigt ut, men ibland händer det att du får en sån där kanon bild som inte är sådär vanlig utan sticker ut lite mer.

Att placera:
Något som kan vara bra att ha i huvudet är gyllene snittet. Tänk dig svenska flaggan. För att få en bra harmoni i bilden krävs det att motivet är lite mer åt antingen vänster eller höger. Om du sätter motivet i mitten känns bilden inte alls lika bra. Ut och prova med er! Ofta är en sån sak som man inte ens behöver tänka på utan man känner det själv när man komponerar en bild. Vad som känns bra och vad som inte känns bra. Jag gjorde det helt omedvetet och hade ingen aning om gyllene snittet men det kan vara bra att ha det i bakhuvudet ibland.

Självklart finns det undantag när bilder blir bra utan gyllenesnittet också mycket beror helt på vilken typ av bild, om bilden är stående eller liggande och om det är en inzoomning eller inte.

Det här är helt mina egna åsikter och på det sättet jag gör.

"Vad har du för kamera?"


Jag klickade mig in på Emelie Ohlssons blogg och hittade det här inlägget och jag säger bara att hon har helt rätt.

Jag hör ofta många som frågar den, vilken fin bild, vad har du för kameran?

Jag har fått en känsla av att många tror att det är kameran som gör bilderna, men så är det verkligen inte. Det är faktiskt fotografen. Okej en bra kamera kan ge möjlighet att ta väldigt bra bilder. Men om man inte behärskar en enkel kamera kan man verkligen inte behärska en svårare och bättre kamera, och kommer därför inte kunna ta bättre bilder än med den där enkla.

Det är som att man ger en riktig proffsfotograf en enkel systemkamera. Han/hon kommer fortfarande ta otorligt bra bilder trots att kameran kanske är mycket enklare en fotografens vanliga.

Utrustningen har inte så stor betydelse som många faktiskt tror. Det är bara när man börjar behärska prylarna den kan göra skillnad.


Glöm inte...

... att följa mig på blog lovin. Gillar ni min blogg är det ett smidigt sätt att se när jag uppdaterar. Länken till blog lovin hittar ni här.

... att jag har blogresponse ett enkelt och smidigt sätt att fråga saker. Känner ni för att fråga något är det bara att fråga på. Ni hittar länken dit här.

Just nu befinner jag mig förmodligen i Stockholm med pappa. Men lugn bara lugn, jag har varit så snäll och förtidsställt några inlägg så det blir bloggning som vanligt. Under tiden kan ni ju passa på och ställa massor utav frågor hihi. Om ni har något att fråga över såklart ;)

Porträtt tips - Inställningar


Fotografera på programläget AV:

Något som man ska tänka på när man fotograferar är inställningarna. Fotografera aldrig på dom automatiska lägena, där får du ingen kontroll över inställningarna och kameran gör i själva verket allt arbete åt dig. När jag fotograferar porträtt brukar jag fotografera på Av (tror det är A på Nikon kameror). I det läget ställer jag in bländaren och ISOt medans kameran räknar ut slutartiden åt dig. Ändrar sig ljuset vilket det i princip alltid gör ibland, fixar kameran det åt dig.

I det hel manuella läget måste man ändra slutartiden så fort ljuset ändrar sig, vilket är ganska ofta och precis som ordet manuell säger så måste du ställa in det själv. Det är ganska jobbigt att hela tiden ropa "VÄÄÄNTA, VÄÄNTA" till modellen när man måste ändra slutartiden för att inte få över eller underexponerade bilder. När man också ska ha koll på bländaren och fokuspunkterna missar man lätt många bra bilder. Därför föredrar jag AV. Slutartiden ställer sig själv beroende på ljuset och hur jag ställde in ISOt och bländaren, det går snabbt och man slipper det eviga ställa in och ställa om. I Av läget går det också snabbt och smidigt att byta bländare.

Använd låga bländartal:

När man fotograferar porträtt är det viktigt att välja låga bländartal så som f/1.8, f/2.8, f/4 os.v.. När man väljer låga bländartal får man ett kort skärpedjup. Alltså fokus långt fram i bilden. Modellen blir skarp och bakrunden suddig. Jag personligen brukar fotografera runt f/2.8-f/4.

Objektivets skarpaste bländare (Kan vara lite krånligt om det här med inställningar är helt nytt för dig):
Objektivet har alltid sin skarpaste bländare två bländarsteg upp från den lägsta bländaren. Nu till det lite svåra. Från början fanns det bara bländare f/1.8, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, os.v. men nuförtiden har dom lagt till bländare så som f/2.5, f/3.5, f/4.5, f/7.1, f/9, f/10 os.v. de är halvsteg och har lagts till för att man alltid ska kunna få rätt exponering.

Nu tillbaka till det här med bländarsteg, när du ska tänka två bländar steg upp ska du tänka två bländarsteg från de bländarsteg som fanns från början innan alla halvsteg kom (1.8, 2.8, 4, 5.6, 8). Egentligen behöver man ju inte vara jättenoga med det där. Men det kan vara bra och känna till iallafall. När jag fotograferar med mitt 50mms objektiv som har ljusstyrka 1.8 brukar jag försöka fotografera runt bländare 4 eftersom det är min skarpaste bländare. Bländare 4 är ju två steg från 1.8, om ni förstår vad jag menar!

Sammanfattat: Fotografera på Av läget och låt slutartiden ställa in sig själv. Du hinner då fånga många bilder du annars skulle ha missat och slipper ändra slutartiden hela tiden. Fotografera på låga bländartal för att få ett kort skärpedjup. Bakrunden blir då oskarp och du får fram modellen i bilden. Sträva alltid efter att fotografera med ditt objektivs skarpaste bländare. Bländaren som är två steg från den längsta bländaren ditt objektiv kan få.


I den här bilden använde jag bländare 5. Både ögonen vart skarpa och mestadels utav ansiktet. Men kollar man istället ner på halsen och resten utav bakrunden så är den oskarp. Vilket gör att hon framträder fint och man liksom leds in i bilden.

Okej, det här vart ett riktigt tekniskt inlägg. De andra tipsen har inte så mycket med inställningarna att göra. Fortsättningen kommer imorgon!

Det här är helt mina egna åsikter och på det sättet jag gör.

Porträtt tips


Eftersom jag fått ganska bra feedback på mina bilder nuförtiden tänkte jag faktiskt dela med mig utav lite porträtt tips. Jag tänkte dela upp tipsen i lite olika inlägg så får ni ett tips då och då. Det första får ni antingen ikväll eller imorgon, vi får se! :D

Utrustningsvideo


För bäst kvalité ändra från 240p till 720p.

Okej här har ni. Jag laddar upp den här videon med blandade känslor haha. Jag upprepar, var otydlig och svammlar men jag orkade verkligen inte ta om det haha. Vinklen gör att jag ser mini också, men ni får stå ut haha.

4# Elin Pettersson


Att börja dagen med en powerwalk sitter aldrig fel må jag säga. Efter promenaden blev det en god frukost och nu sitter jag här. Jag har börjat fixa lite på en portifolio och tanken är att försöka hinna upptadera både utrustningsinlägget och "om mig" inlägget.

U2 - With Or Without You


Utrustningsvideon kommer upp imorgon istället, laddningen var alldeles för seg. Ni får den här gamla godningen som kompesation istället.

Nu avslutar jag denna dag med några avsnitt vänner. Livets serie.

Mio


Här har ni en till bild på otroligt söta Mio. Är nu hemma efter en otorligt mysig eftermiddag med Ida. Lite runt strassande på stan och en fika på java är verkligen inget att klaga på.

I eftermiddags gjorde jag en gästblogg på min kompis Karins blogg. Ni hittar inlägget och hennes blogg här här.

Jag filmade förresten in videon förut, vi får väll se om jag vågar mig till och ladda upp den haha, den blev lite halv failad.

2# Elin Pettersson



Snart ska jag bege mig ut i regnet och ta bussen in till stan och träffa Ida. Kanooon hihi. Först ska jag bara försöka spela in en video där jag visar upp min kamera utrustning.  Haha, hoppas kameran och så fungerar den här gången...

Ankigt värre


Här får ni lite andra typer utav bilder jag och Elin tog igår. Ett tag jagade vi ankor haha, som ni ser.

Nu ska jag käka, gå ut och springa, duscha och sen slutligen spela in den där utrsutningsvideon som dyker upp här senare idag. Håll utkik :D

1# Elin Pettersson


Canon 50D + Canon 50mm 1.8

Nu har jag plockat ut och redigerat bilderna jag tog på Elin. Jag måste säga att det här nog är våran bästa plåtning någonsin faktiskt. Det  är nog i kombination med att jag har blivit en bättre fotograf och Elin en bättre modell.

Fler bilder får ni se senare.

The Ark - Breaking Up With God


Jag bjuder på den här otorligt härliga låten medans jag går och äter. Den får mig verkligen att känna att det är sommar + ge mig lite tillbaka blickar från min, Hanna, Ellen och Elsas lilla tripp till hampetorp härom veckan haha.


Härlig dag

Nyligen hemma efter en toppenbra dag med Elin. Det blev som sagt fotografering (jag fotade upp 10GB i raw dårå hehe) och en mysig lunch på la baugette. Inget och klaga på det vill säga.

Nu ska jag sätta minneskorten på inladdnig på datorn och sedan bege mig ut på en springtur. Vi hörs senare!

13 Juni


Hej, hallå och godmorgon på er!
Nu är jag i full gång med att packa kameraväskan, jag ska snart hem till Elin där vi sedan ska fotografera lite. Härligt värre.

Nej nu ska jag bara fixa klart väskan och sedan sminka mig lite innan det bär iväg. När jag kommer hem har jag ingen aning om men det återstår ju bara att se.

Fotoshoot med Elin


Imorgon ska jag iväg med b-ruden på bilden och fotografera. Great! Håll tummarna för att det blir bra väder här i Örebro bara, d.v.s inge regn haha.

Har även lovat lite inlägg, utstrusningsinlägg os.v. och jag får troligtvis tid för det på tisdag så håll ut bara, det kommer!

Finns det något annat du vill ska dyka upp här på bloggen är det bara att säga till t.ex. mer fototips, redigering eller om det bara är något du undrar över så är det bar läge att önska det.

3# Stephanie Strandberg


Canon 50D + Canon 50mm 1.8
@50mm - ISO 400 - f/5.0 - 1/400s

En till bild på fina Stephanie.


Mio


Canon 50D + Canon Zoom Lens EF 70-200mm


Jag fotade pappas kompis hund Mio igårkväll. En jättesöt och busig hund, bilderna talar väll för sig själv.

Hur mycket kan man skönhetsretuschera?

Något jag har funderat lite över är hur mycket man kan skönhetsretuschera en bild. Alltså hur långt kan man egentligen gå. Men efter att jag läst och hört mycket utav folks åsikter kring det har jag iallafall kommit fram till en liten tumregel jag tycker är bra att hålla sig till i de flesta fallen.

När man träffar en människa i verkligheten tänker man inte ofta på finnar, leverfläckar os.v. men när man i själva verket fångar någon på bild syns ofta sånna saker man inte lägger märke till i verkligheten väldigt tydligt. Så var går gränsen? Hur mycket kan man redigera bort.

Jag tycker att man kan börja med att kolla om det är något som stör i bilden. Allt som inte stör behöver du inte röra alls. Är det små finnar som man i princip inte tänker på i verkligheten är det bara att redigera bort de, men är det istället någon leverfläck som man lägger märke till i verkligheten så är det viktigt att den är kvar. Tycker man att leverfläcken/ar stör väldigt mycket kan man alltid dämpa ner den lite. Det är ofta så att leverfläckar syns mycket mer på bild än vad de gjorde i verkligheten innan. Jobbet man gör i photoshop är ju egentligen bara till för att försöka få bilden att se ut som det var när bilden togs.

Kort sagt,tänker du på det i verkligheten ska det finnas på bild med.


Ett bra exempel på en alldels för mycket redigerad bild. Hyn ser alldeles för plastig ut.

Badtime


Nu drar jag iväg med Elsa och badar. Hur länge jag är borta styr moder jord helt över. Vi får se helt enkelt.
Njut av sommarlovet gott folk!

2# Stephanie Strandberg


Canon 50D + 50mm + Reflexskärm
@50mm - ISO 100 - f/5.0 - 1/200s

Att fixa utväxten

En fejkblondins värsta hårproblem måste vara utväxten. Men med hjälp utav ett lager i photoshop kan man få sina problem att försvinna. Så det tänkte jag visa nu:



1. Du börjar med att öppna ett kurvlager. Lager -> Nytt justeringslager -> Kurvor. I kurvlagret tar du tag i mitten utav kurvan och drar den en bit uppåt. Som jag har gjort på bilden ovan. Hela bilden ser nu väldigt ljus ut.


2. Eftersom att vi inte vill att hela bilden ska vara såhär ljus så börjar vi med att inventera lagermasken. Alltså gör den svart. Var noga med att markeringen ligger på lagermasken (den jag ringat in på bilden). Använd sedan kommandot Ctrl + I.


3. Nu är effekten döljd igen. Använd nu en vit pensel och måla vid utväxten. Det är viktigt att penseln är mjuk alltså helst 0 i hårdhet och att du sätter penselns opacitet på ungefär 50-65. Måla sedan fram det resultat du vill ha.

Om du tycker att du vill ha ljusare är det bara att du drar kurvan lite högre upp. Tycker du resultatet blev lite för mycket är det bara att du sänker opaciteten på kurvlagret. På så sätt kan du få håret att passa in.


Här har vi då det färdiga resultatet. Sen kan man ju välja att ta i lite mer eller lite mindre, men jag hoppas ni förstår principen.

Ja, jag hoppas ni förstår hur jag gjorde, om inte annat är det bara att fråga!

Innan jag kände dig - Melissa Horn




Tagen utav Stephanie
.

Från i söndags



Här kommer lite bilder vi fotade i söndags. Gluggarna jag använde var mitt 50mm objektiv och mitt 70-200mm.

10 Juni


Syster och jag i söndags.

Har nyss tömt ena mitt minneskort. Tog ungefär en timma. En påminnelse till mig själv, köpa en ny minneskortläsare som inte seeeegar!

Jag tror jag börjar höra lite åska också... så om jag har rätt kommer jag det inte några nya inlägg på några timmar. Eller ja sålänge åskan känner för att vara framme. Nu ska jag bege mig till köket och åstakomma underverk (mat hehe).

SOMMARLOV!


Bilderna är fotograferade med Stephanies kompaktkamera, vilket förklarar kvalitén. På bilderna är det jag och mina fina tjejer.

Kvällen igår var över förväntan, en riktigt skön kväll med fotboll, poolbadande, pizza ätande och härliga klasskompisar. En bra skolavlsutningskväll helt enkelt.

Nu är ju faktumet att det är sommarlov. Wiihoo! Även fast det inte ritkigt känns som det alls faktiskt, har inte hunnit fatta det än. Eftersom bloggen har hamnat vid sidan om i några månader nu så är det dags att ta tag i den på riktigt. Så vad gör vi? Nu kör vi!

Summertime

Jag har verkligen inte haft tid för bloggen på några dagar nu. Ledsen för det, men nu ska det verkligen bli ändring på det. För nu är det sooooommarlov! Det ska bli hur skönt som helst att släppa allt som har med skolan att göra och verkligen bara njuta utav livet.

Efter skolavslutningen idag har jag spenderat min tid med Elin. Du är bäst, finns inte ord! Vi åt iallafall mellon, vindruvor och gick iväg och köpte pizza. Härligt värre!

Nu ska jag iväg till en i klassen där nästan hela klassen befinner sig. blir förhoppningsvis grillning, bad i pool och bara chill om vädret bara håller.

Imorgon blir det sovmorgon, sen ska jag uppdatera håll ut mina vänner!

Chilldag

Snart åker jag, Ellen och systrna Englund och badar. Förmodligen blir det minigolf och annat chill. En syskondag helt enkelt. Vi hörs ikväll!

Pappas Födelsedag


Grattis på födelsedagen världens bästa pappa. Ha en grymt bra dag, det är du verkligen värd!

Nu ska jag fixa det sista på mitt rum, göra mig i ordning och invänta min faster med sambo och farmor och farfar som kommer hit för att fira pappa. En sisådär lagom härlig söndagskväll.

Om jag hinner ikväll kommer mer uppdatering, annars kommer det mer imorgon hihi :). Nu måste jag sätta igång, stress stress.

Sunshine, I Say Sunshine

Har spenderat 2-3 timmar läsandes i solen. Att inte göra någonting alls är underskattat. Snart ska jag vara snäll och följa med mamma och handla i eftermiddag fortsätter nog dagen i samma stil som tidigare. Brännan börjar komma lite nu iallfall. Jippie!

Njut av vädret gott folk!

1# Stephanie Strandberg


Canon 50D + Canon 50 mm 1.8 II + Reflexskärm
@50mm - ISO 400 - f/5.0 - 1/500
Damn vilken fin vän jag har!

Sneak Peak


Uppdateringen de senaste dagarna ska vi inte ens prata om! Jag har bara haft fullt upp helt enkelt. Onsdags eftermiddagen spenderades med min vän Elin. Först hos henne och sen på stan då vi letade balskor till henne. Mycket trevligt var det iallafall.

Igår kom till Stephanie till mig några timmar innan vi sedan förflyttade oss till Elsa. Där vi träffade vårat lilla gäng bestående av mig, Elsa Steph, Gustav, Mina och Rickard. Det blev god grillning varvat med massor utav skratt. En sån där otroligt härlig kväll bara. Vid midnatt tramapde jag och Steph hem till mig där vi kollade film och sen sov hon hos mig. I förmiddags åkte vi hem till henne och stekte för fullt haha. Nej men vi tog dte lungt i solen helt enkelt. Den helt underbara solen!!! Mer detaljerat skulle ni bara tröttna på att få höra.

Jag och Stephanie han också med en fotografering i eftermiddags. Bilden ovan är en liten sneak peak. Ska ladda in alla bilder på datorn bara, sen ska jag redigera så många jag orkar. Har ont i huvudet efter alla sol idag, så vi får se hur länge jag står ut.


RSS 2.0